Thee
~
Een veelgebruikte toepassing van kruiden is de thee....(oftewel een aftreksel maken van de kruiden).
Eigenlijk horen we alleen over thee te spreken als de drank gemaakt is van de diverse thee bladeren, maar tegenwoordig worden er zoveel kruiden via een theezakje verkocht in de supermarkt, dat we voor het gemak deze naam maar blijven gebruiken voor alle dranken waarbij kruiden hun (smaak) stoffen vrij geven door middel van het overgieten met heet water.
Kruidenmengsel
Er
zijn vele kruidenmengsels kant en klaar te koop bij de supermarkt en
reform/kruiden zaken, dus je hoeft het je niet zo moeilijk te maken. Maar het is
ook erg leuk om je eigen tuin kruiden te plukken en die (vers of gedroogd) en
daar je eigen kruiden thee mee te maken.
Maken van
kruidenthee
Voor
het maken van thee kun je zowel gedroogde , als verse kruiden gebruiken. Als de
smaak wat bitter is, dan is deze te verbeteren met honing , gemberwortel of
citroen, ook kun je hem omroeren met zoethout. (Voor de meeste kruiden is melk
in de thee een slechte combinatie). Overgiet 2 eetl. verse, of 1 eetl. gedroogde
kruiden met 6 dl. kokend water en laat de thee trekken. Deze kan hierna 24 uur
in de koelkast bewaard worden. Wortels of bast (bv zoethout en valeriaan wortel)
kunnen het beste klein gesneden en gekookt worden (10-15 min) en daarna gezeefd.
Gebruik hiervoor geen aluminium pan.
Belangrijk
Thee weetjes
De Nederlander drinkt jaarlijks gemiddeld 100 liter thee. Dat komt neer op ongeveer 2 kopjes per dag.In het begin van de 20ste eeuw was thee de populairste drank in Nederland. En dronk men jaarlijks bijna 200 liter thee. Maar na de 2de wereld oorlog is men meer koffie en andere dranken gaan gebruiken. Toch lijkt het gebruik de laatste jaren weer wat toe te nemen , zeker nu er zoveel extra soorten (vruchten) thee soorten te verkrijgen zijn.Er is niet langer één soort thee in huis, maar (afhankelijk van stemming/tijdstip/voorkeur) een heel assortiment. Als de thee wordt getrokken komen er in de eerste 2 - 3 minuten vooral geur- en smaakstoffen vrij en de theïne.
Theïne:
In de
meeste thee soorten zit theïne. Theïne is eigenlijk cafeïne . Cafeïne zorgt
voor betere concentratie door een licht stimulerend effect op het centraal
zenuwstelsel. Hierdoor treed ook soms een verslavend effect op bij het drinken
van koffie, thee,cacao, en de frisdranken waar deze stof in verwerkt wordt.
Wanneer deze theïne werking niet gewenst is, kun je beter uitkijken naar een van
de andere thee soorten die verkrijgbaar zijn in de (natuur) winkel
Thee olie:
De
aroma die vrij komt, wanneer de thee overgoten wordt door kokend water hebben we
te danken aan een vettige olie die de thee bladeren bevatten. Wanneer de thee
wat afkoelt zie je die vette olie ook boven op je thee drijven en dat is geen
smakelijk gezicht.
Looistoffen:
Thee
is rijk aan polifenolen, waarvan sommige Tannine (looistof) genoemd worden. Deze
Tannine is bekend om zijn astrigerende (samentrekkende) werking in de mond. De
hoeveelheid looistoffen in de thee hangt af van de tijd dat je de thee laat
trekken. Na 3 minuten komen de 1ste van deze stoffen vrij en deze heeft een
rustgevende werking op de maag en darmen. Een thee die 5 - 6 minuten heeft
getrokken zit vol met looistoffen en kan dan een 'vol 'gevoel of obstipatie
veroorzaken.
Antioxidanten:
Polyfenolen zijn antioxidanten, waarvan bekend is dat de zgn. vrije radicalen in
het lichaam onschadelijk maken. De rol van antioxidanten wordt momenteel volop
onderzocht en de resultaten zijn tot dusver positief.
Het drinken van thee geeft mogelijk bescherming tegen hart- en vaatziekten en
kanker.
Fluoride:
Fluoride vormt een onderdeel van tanden en botten. In veel voedingsmiddelen komt
van nature een beetje fluoride voor, maar de hoeveelheid in thee (en zeevis) is
een uitschieter. Thee (zonder suiker) is daarom een uitstekende drank om het
gebit te beschermen. Onderzoekers van TNO Voeding hebben berekend dat de 2de
kop thee die de gemiddelde Nederlander drinkt, voor 17% bijdraagt aan de
hoeveelheid fluoride die we elke dag binnenkrijgen.
Minder botbreuken
na het drinken van thee
Vrouwen die dagelijks minstens drie koppen zwarte thee drinken, lijken op latere
leeftijd minder kans te hebben op botbreuken. Dat blijkt uit een studie van de
University of Western Australia.
De onderzoekers analyseerden gegevens over 1188 Australische vrouwen van
gemiddeld 75 jaar. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eet- en
drinkgewoontes. Op basis daarvan werden ze in drie groepen ingedeeld: maximaal
een kopje thee per week, een tot drie koppen per dag en minstens drie kopjes per
dag.
Osteoporose
Tijdens de onderzoeksperiode van ongeveer 10 jaar, werden 288 vrouwen een keer
in het ziekenhuis opgenomen vanwege osteoporosegerelateerde breuken. Degenen die
minstens drie kopjes zwarte thee per dag dronken, bleken 34 procent minder
risico te hebben op een ernstige breuk die te maken heeft met osteoporose.
Bovendien hadden zij 42 procent minder risico op een heupfractuur vergeleken bij
leeftijdgenoten die zelden thee dronken.
Flavonoden
Hoewel
deze studie een verband laat zien tussen zwarte thee en een lager risico op
botbreuken, bewijst het onderzoek niet dat je van thee sterke botten krijgt.
Mogelijk heeft thee wel een gunstig effect op de botstructuur, omdat het rijk is
aan flavonoden. Wat deze antioxidant precies doet, is echter ook nog niet
duidelijk.
Thee soorten
Thee recepten
Een kopje warme kruidenthee kan goed helpen bij de maandelijkse ongemakken die gepaard gaan met de menstruatie.
Ontbijtthee
recept
Pepermuntblad zorgt voor een karakteristieke en verkwikkende smaak.
Duizendblad staat onder andere bekend om zijn eetlust bevorderende werking.
Citroenmelisse geeft deze melange een heerlijke frisse smaak en geur.
Thee voor een goede nachtrust
Valeriaan staat al heel lang bekend om zijn rustgevende eigenschappen.
Hop werkt slaapopwekkend en bevordert een gezonde nachtrust.
Melisse heeft rustgevende eigenschappen en zorgt voor een natuurlijke rust.
Weerstandsverhogende thee
Deze
melange is speciaal samengesteld uit kruiden die de natuurlijke weerstand
verhogen. Echinacea/ Rode Zonnehoed.De werkzame stoffen bevorderen het
natuurlijke Ginseng heeft een positieve invloed op geestelijke en lichamelijke
prestaties.Beetje citroen erbij om het geheel wat frissere smaak te geven.
Thee bij een
onregelmatige hartslag
Een
beetje Meidoornbloesem op een kopje kokend water.
Thee bij astma
5 gr
Sint-Janskruid, 5 gr Oregano en 5 gr Munt op een kopje kokend water.
Thee melange voor
het verzachten/ verlichten keel en luchtweg klachten.
-
Zoethoutwortel verzacht de keel.
- Tijm heeft een verlichtende invloed op de luchtwegen een verzachtende werking.
- Salie heeft een positieve invloed op de luchtwegen.
- Pepermunt heeft een verfrissende smaak en geur en werkt verlichtend.
Of gorgel met de volgende thee: 250 ml kokend water, 2 theelepeltjes gedroogde salie, 1/2 theelepeltje zeezout. Giet het water over de salie, dek af en 10 minuten laten trekken. Hierna alles door de zeef halen en het zeezout toevoegen
Thee bij
hartkloppingen
19 gr
Meidoornbloesem, 10 gr Boragebloemen, 10 gr Citroenmelisse, 10 gr Munt, 10 gr
Passiebloem, 5 gr bloemen van het Lelietje der Dalen en 5 gr Wijnruitbloemen
Dit op een liter kokend water; een half uur laten trekken zeven en lauwwarm
drinken, een kopje 's ochtends en 's avonds.
Diuretica
(waterafdrijvend) thee recepten
-100
gr Paardenbloem wortel aan de kook brengen in een liter water:drie kopjes per
dag.
- 25 gr Paardenbloem blad op een liter kokend water: laten afkoelen en zeven, 1
kopje 's morgens op de nuchtere maag.
Bij
nierstenen
Goed
schoongemaakte Paardenbloemen in een doek uitpersen, het sap licht zoeten en
dagelijks een paar keer een eetlepel innemen
Thee bij
concentratie-stoornissen bij kinderen
50%
Sint-Janskruid, 30% Citroenmelisse en 20% Lavendel.
Thee bij sterk
weersgevoelige stemmingen
50%
Sint-Janskruid, 30% Citroenmelisse en 20% Meidoorn.
Thee voor het
kalmeren van de zenuwen
50%
Sint-Janskruid, 20% Citroenmelisse, 20% Passiflora en 10% Lavendel.
Thee tegen
keelpijn, verstopte neus en koude rillingen
3
theelepeltjes geraspte gemberwortel, halve liter water, 2 eetlepels vers
citroensap, 1 eetlepel honing. Laat gember en water 10 minuten sudderen in een
afgedekte pot. Neem van het vuur, zeef en voeg citroensap en honing toe. Drink
zoveel als u wilt.
Theeblaadjes lezen
Een van de oudste manieren om te divineren (waarzeggen) is taseografie, het lezen van theeblaadjes. Hedendaags wordt het bijna niet meer gedaan,door het gebruik van theezakjes, terwijl het in de 18e eeuw een populaire vorm van toekomst voorspellen was.
Net als andere voorspeltechnieken lijkt de oorsprong van het theelezen in China te liggen en is de methode afgeleid van een Chinese waarzegtechniek waarbij de binnenkant van de klokken werden gelezen en geïnterpreteerd. Omgekeerd lijken de oorloze Chinese theekopjes inderdaad op klokken en zijn ze ook gemakkelijk te transporteren.