Wierook

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een aangename geur verspreidt. Met wierook wordt ook wel bedoeld de hars (olibanum) van de wierookboom (Boswellia). De oorspronkelijke betekenis van het woord wierook is "wijrook" (rook om te wijden) maar wordt ook benoemd als heilige rook.Wierook is vele duizenden jaren oud. Waarschijnlijk is het gebruik van wierook ontstaan nadat iemand een stukje hars van de Boswellia boom op een smeulend vuurtje gooide en ontdekte dat de rook een speciale geur met zich meedroeg. De hars werd bij reukoffers gebruikt. Een reukoffer had tot doel contact te maken met de Goden en hen te bewegen antwoord te geven op vragen en gebeden. De geur werd met de rook meegedragen naar de wereld van de Goden. In de tijd van de farao’s was wierook al een belangrijk onderdeel van hun rituelen. Wierook was een van de belangrijkste handelsgoederen van karavanen. De prijs kon die van goud evenaren. Wierook was bovendien belangrijk door zijn effect op negatieve invloeden van buiten. Wierook zuivert, beschermt tegen negatieve energieen en verbetert de sfeer in het algemeen. Hierop is het kalmerende effect van wierook gebaseerd. Oorspronkelijk kwam wierook uit het Midden-Oosten, maar nu bijna altijd uit India, Nepal of Japan, waar wierook net zo gewoon is, als hier bloemen in huis of het gebruik van zeep, parfum of een luchtverfrisser.

Wierook is al sinds eeuwen door de verschillende bevolkingsgroepen gebruikt. Of je nu de geschiedenis leest van de Egyptenaren, Oosterse volken of kijkt bij de oude joden in hun geschriften...overal kom je recepten en gebruiksaanwijzingen voor wierook tegen. De oudste archeologische bewijzen komen uit Egypte. Het staat vast dat daar al ruim 5000 jaar gebruik wordt gemaakt van wierook. Dit maakt wel duidelijk hoe belangrijk wierook is voor de spirituele beleving van de mens. Of de wierook nu gebrand werd als offer of om ruimtes te zuiveren, bij bijna elk ritueel werd wel wierook gebrand.

Het branden van wierook heeft zich de afgelopen jaren ook steeds meer ontwikkeld tot iets voor de gezelligheid of iets dat gedaan wordt om een bepaald effect te krijgen op je geestelijke gesteldheid, elke wierookgeur heeft een eigen werking daarop.

Wierook en de 4 elementen

In oude tradities wordt verteld dat alles in de wereld opgebouwd is uit de 4 elementen, namelijk: aarde, water, vuur en lucht. Het is een interessant te weten dat wierook  1 van de weinige producten is dat alle 4 elementen in zich combineert. Wierook bestaat uit aarde, verspreidt zich via de lucht, wordt bereid met water, wordt actief door middel van vuur en heeft een etherische werking . Waarschijnlijk werkt wierook daarom zo harmoniserend en helend. Wierook is een heel bijzonder en spiritueel product met tientallen toepassingen op het gebied van verstand, gevoel en lichaam.

Geuren en hun effect                                               

 

Boven op het rustgevende effect van wierook komt het effect van de geur. Elke geur heeft een bepaald effect, maar dat kan verschillend zijn voor ieder persoon. Zo kunnen geuren blij maken, fris, zekerder, of actiever, of je voelt je er meer geborgen door. Een geur kan je stemming verbeteren, je gevoelens verduidelijken, je verstand scherpen, je emoties ondersteunen en je lichamelijk of geestelijk tot rust brengen. Elke geur draagt een geheim voor je mee en nodigt je uit om dat geheim te ontrafelen. Eenmaal ontdekt dan kan de geur een vriend voor je leven worden, want de geur maakt dat je jezelf beter voelt, de geur troost en ondersteunt, is er altijd als het nodig is, blijft altijd dezelfde: een vriend door dik en dun.

 

Geuren kunnen een grote verrijking betekenen in je persoonlijke leven want geuren dragen ook herinneringen mee, zoals je dat kent als je muziek van vroeger hoort en je de gevoelens van toen opnieuw beleeft. Een visuele herinnering is vaak beperkt tot wat je zag, maar een geurherinnering is een totaalherinnering. Je herinnert door de geur ook wat je toen dacht, voelde en hoorde. Geuren zijn ook belangrijk bij de mentale en emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen die door hun neus ademen doen het beter op school en ontwikkelen zich beter emotioneel. Bovendien kunnen geuren helpen bij vergeetachtigheid.

 

Onze neus  

 

Via geuren hebben we met onze neus een speciaal contact met de werkelijkheid om ons heen. Geuren vertellen ons over gevaar (rook, hygiëne, bederf), over ons voedsel (rijp, onrijp, smaak), over ons verleden (herinneringen), over onze liefdes , over de pracht en schoonheid van de natuur (bloemen, bossen, zeelucht), of over anderen (sympathie voor prettig ruikende mensen, onze geur weerspiegelt wie we zijn).

 

 

 

 

 

Soorten wierook

Staafjes

Met name voor huishoudelijk gebruik worden vaak wierookstaafjes gebruikt. Dit zijn houten stokjes (traditioneel gespleten bamboe) waaromheen een brandbaar wierookmengsel is gerold. Dit mengsel bestaat naast geurende stoffen uit een bindmiddel en uit stoffen die de verbranding bevorderen. De geurende stoffen kunnen bestaan uit fijn gemalen harsen, etherische olie en andere geurende stoffen. De staafjes worden boven aangestoken en branden (afhankelijk van de grootte) in 10 tot 45 minuten op.

Kegeltjes

De samenstelling van de kegeltjes is vergelijkbaar met die van de stokjes. In dit geval is het mengsel niet om een stokje gerold, maar tot een kegel gerold. Ook de kegel wordt van bovenaf aangestoken en brandt langzaam op.

Japanse wierook

Japanse wierook kent een lange geschiedenis. Zij komt samen met het boeddhisme rond de 6e eeuw vanuit China naar Japan. Vanaf dat moment wordt Japanse wierook een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. In 1657 wordt Baieido in Sakai City opgericht en is de eerste en bekendste wierookproducent van Japan. Japanse wierook staat bekend om zijn zachte subtiele geur. In tegenstelling tot de Indiase wierook wordt geen gebruik gemaakt van een bamboestokje als basis. Het wierookstokje brandt daardoor geheel op. De twee belangrijkste ingrediënten van Japanse wierook zijn: agarhout (ook bekend onder de naam Jinko) en sandelhout. In Japan wordt het branden en het waarderen van Japanse wierook als een kunst beschouwd. Het staat bekend onder de naam Kodo, de weg van de geur. Branden van Japanse wierook wordt ook wel omschreven als luisteren, omdat de subtiele samenstelling spreekt tot het hart van de luisteraar en sterke gevoelens en beelden van vreugde, vrijheid en innerlijke kracht kan oproepen.

Tibetaanse wierook

Tibetaanse wierook wordt gebruikt in het Tibetaans boeddhisme en de bön. Het bevat geuren van kruiden en bevat meerdere, tot soms 30 ingrediënten. Wierook is een belangrijk element binnen de Tibetaanse cultuur, en in de Tibetaanse geneeskunde wordt aan wierook geneeskracht toegedicht. Naast Tibet zelf wordt het verder voornamelijk gebruikt in Nepal en Bhutan.

Korrelwierook

Korrelwierook bevat als regel geen bindmiddel en ook geen stoffen die de verbranding bevorderen. Het bestaat uit grof gemalen of zelfs grotere korrels hars, kruiden en geurende houtsoorten. Mits er voldoende poreuze grondstoffen zijn gebruikt kan hier etherische olie aan zijn toegevoegd. Korrelwierook wordt in de katholieke en orthodoxe liturgie in een scheepje bewaard en tijdens de mis in een wierookvat op gloeiende kooltjes gebrand. Het is een bewijs van eer. Bij een processie gaat wierook vooraf aan het kruis, dat geflankeerd wordt door twee kaarsen. Bij thuisgebruik wordt het kooltje meestal in een eenvoudige aardewerken houder gebruikt.

Grondstoffen

Wierook kan worden gemaakt uit verschillende geurende ingrediënten. Voorbeelden hiervan zijn harsen, zoals olibanum of dennenhars, rozenblaadjes of schors van de berk. Er kunnen etherische oliën worden toegevoegd.

Zelf wierook maken

Wierook maken is niet zo moeilijk maar er gaat best veel werk in zitten. Wat heb je allemaal nodig?

  • Stokjes van bamboe om de wierook omheen te rollen. Deze stokjes worden in India met de hand gespleten uit grote bamboe stokken.
  • Ook heb je houtpoeders nodig, die er later voor zorgen dat de wierook zachtjes blijft branden. Je kan allerlei soorten hout gebruiken, zoals sandelhout (heel duur). Elke houtsoort brengt zijn eigen geur mee.
  • Verder kruiden, bladeren, wortels en bloemen. Deze moet je fijnmalen en met het houtpoeder mengen.
  • Daarnaast essentiële oliën of parfum oliën: de oliën geven de wierook het belangrijkste deel van de geur.
  • Erg belangrijk is een hars, een heel erg plakkerig en kleverig spul (meestal Arabisch gom), dat nodig is om het poedermengsel samen te houden.

Heb je alle ingrediënten? Dan begint het echte werk. Er zijn verschillende recepten voor wierook, het hangt ervan af hoe je wilt dat je wierook gaat ruiken. Je hebt in ieder geval altijd 30% hars nodig en 70% poeders.

Doe alle de poeders in een kommetje en voeg de olie toe. Na een beetje mengen kan je er een klein beetje water bijdoen. Nu begint het echte mengen en kneden en dat doe je met je vingers. Steeds voeg je een klein beetje water toe tot het mengsel een deegje of een pasta wordt. Teveel water maakt het deegje te plakkerig en te weinig water maakt het deegje brokkelig. Dus de juiste hoeveelheid water is erg belangrijk.

Als het deegje klaar is, kan je gaan rollen. Het rollen doe je op een ruw houten plankje. Je neemt een bamboestokje in je linkerhand (als je rechts bent) en met je rechterhand leg je het deegje op het stokje. Dan beweeg je je hand steeds voor- en achteruit, waardoor het deegje om het stokje gaat zitten. Na het rollen moeten de stokjes een nachtje drogen. En dan is de wierook klaar voor gebruik.

Waar kan je wierook voor gebruiken?            

 

In huis kan je wierook gebruiken om de lucht te zuiveren van mufheid of sigarettenrook en ongewenste geurtjes in keuken en toilet. Veel mensen gebruiken wierook voor ontspanning – speciaal Amber en Lavendel – omdat het beschermend en ontspannend werkt voor onze belaste zenuwen. Voor je gevoel en gemoed werkt wierook opbeurend en verlichtend. Er bestaat namelijk een sterke relatie tussen onze reuk en onze stemming en emoties. Probeer maar eens Rozen en Viooltjes of Lotus als je blij wilt worden. Of Sandelhout voor innerlijke rust of als je wil mediteren. Daartegenover staat Musk: een actieve geur die je kan gebruiken om 's morgens wakker te worden of als hulp bij studie of werk. Er zijn ook avontuurlijke of inspirerende geuren, zoals Herfstblaadjes, Avondroos of Passiebloem. De invloed van elke geur op jou kan je het beste zelf proberen uit te zoeken. Op de achterkant van dit blad staat wat wij van elke geur weten of vinden. Het is een leuk geuravontuur om uit te zoeken welke geuren het best bij je passen, welke geuren je kunnen helpen bij je gezondheid, je geluk, je persoonlijke ontwikkeling, bij je dromen of je fantasie, kortom bij elke gelegenheid.

 

Thuisgebruik

Voor thuisgebruik is het gloeien op een kooltje minder gebruikelijk, hier wordt eerder een wierookstokje aangestoken. Daarna wordt het uitgeblazen, want het moet niet branden maar gloeien. Uit onderzoek is gebleken dat veelvuldig thuisgebruik van wierook ongezond is. De stoffen die vrijkomen bij het branden van wierook zijn schadelijk voor de luchtwegen en mogelijk zelfs kankerverwekkend.  

Handleiding bij het gebruik

 

Een wierookstokje kan je met een lucifer of een aansteker aansteken; daarna moet je het vlammetje uitblazen. Wees altijd voorzichtig met vuur. Plaats daarom het stokje altijd in een wierookhouder waar het stokje stevig in staat en die de as goed opvangt. Is het gaatje van de wierookhouder te groot en staat het stokje scheef, vouw dan het stokje een keer om, zodat het dubbel zo dik wordt en wel past. Vangt de wierookhouder de as niet goed op, plaats de wierookhouder dan op een schoteltje. Hou de wierookhouder met het stokje altijd buiten bereik van brandbare stoffen.

 

 

 

 

De werking

 

Naam

Functie

Gebruikte delen

 

 

 

Acacia

Bescherming, helderziendheid.

Twijgjes, hout.

Adderwortel

Helderziendheid, vruchtbaarheid

Kruid

Aloë

Helderziendheid, bescherming

Kruid

Amber

Bescherming, genezing

afscheiding van potvis.

Anjelier

Bescherming, energie

Bloemen

Appel

Liefde, genezing, vruchtbaarheid

Vrucht, bloesems

Benzoë,

Intellectueel, zuivering

Gom

Bijvoet  

Bescherming, helderziendheid

Kruid

Brem

Bescherming, zuivering,genezing.

Kruid

Ceder

Genezen, zuiveren, beschermen, geldzaken.

Hout (in zaagselvorm)

Cipres

Bescherming, wijding.

hout (zaagselvorm)

Cyclaam

Bescherming,liefde.  vruchtbaarheid

Kruid.

Dille

Bescherming, liefde

Kruid

Driekleurig viooltje

Liefde

Bloem

Duizendblad

Liefde, helderziendheid

Bloem

Elimi

helderheid, vredig,samenbundeling

Hars/ Gom

Eikenmos

Aardend, harmoniserend, ontspannend,transformatie, loslaten

blad,kruid

Eucalyptus

Genezen,geestelijke weerstand,sfeer

Bladeren, peulen

Gardenia

Liefde, passie

Bloemen

Galbanum

pijnverzachten, bescherming , bevrijdend.

Gom/hars

Geranium

Liefde, genezing, bescherming

Bloemen

Hop

Genezing

Vrucht

Hyacint

Bescherming, liefde

Bloemen

Jasmijn

Liefde, voorspoed

Bloemen

Jeneverbes

Bescherming, liefde

Bladeren, bessen

Kamfer

Kuisheid, gezondheid

Hout

Kamille  

Voorspoed, meditatie

Bloemen

Kamperfoelie

helderzien,voorspoed

Bloemen

Kaneel

Bescherming, genezing, hartstochten.

Schors

Kassie

Liefde

Schors

Kattekruid

Liefde, contacten met dieren

Bast

Kopal

Liefde, zuivering

Hars

Kruidnagel

Bescherming, liefde, uitbanning, rijkdom

Bloemknoppen.

Lavendel

Bescherming, liefde, zuivering

Bloem

Laurier

Bescherming, helderzien , genezing, zuivering

Bladeren

Leeuwebekje

Bescherming

Bloem

Lotus

Bescherming, openen van wat gesloten is

Bloem

Magnolia

Trouw

Bloesems

Mirre

Bescherming, zuivering

Hars

Muskus

Aantrekking op andere geslacht, liefde

Afscheiding van muskusklier van dieren.

Muurbloem

Geestelijke helderheid, gevoeligheid.

Bloemen.

Nootmuskaat

Helderzien

Zaad

Olibanum

Bescherming, zuivering, wijding, uitdrijving.

Gom

Patchouli

Hartstocht, liefde

Kruid

Peper

Bescherming

Besjes

Pepermunt

Genezing, zuivering

Kruid

Roos

Liefde, helderziendheid, vruchtbaarheid

Bloem

Rozemarijn

Bescherming, intellectualiteit, liefde, zuivering

Kruid

Sandelhout

Bescherming, genezing, zuivering, meditatie

Hout

Saffraan

helderzien, genezing, zuivering

Bloem

Salie

Genezing, voorspoed

Kruid

Sinaasappel

Liefde

Bloemen, vruchten

Steranijs

Helderziendheid

Zaad

Tijm

helderzien, zuivering

Kruid

Verbena

Bescherming, liefde, zuivering

Kruid

Vertiver

kalmerend,ontstressend.

wortel

Wijnruit

Bescherming, , intellectualiteit, zuivering

Kruid